Litauen

En hälsning med tacksamhet för vårt läger Girls Hope
Tack alla som har varit med och delat gemenskap och värme!

Det arbete som EQkvinna främst är engagerade i är att hjälpa kvinnorna och barnen i fängelset i Panevezys. Först under tiden de är i  fängelset och sedan när det blir dags för frigivning.

Det är pastor Walla Carlsson i Karlskrona som är eldsjälen i arbetet. Hon är pastor i Sverige och delvis anställd i Litauen och jobbar med utsatta familjer, kvinno -och ungdomsfängelsevård, samt anordnar läger för mammor respektive pappor med barn. Hjälpsändningar med kläder och förnödenheter förmedlas och socialt stöttande arbete bland dem som finns på plats lokalt på olika orter i Litauen.

Den första december 2017 gick den första julklappsresan till Litauen.

Maria Dahlborg Bergkvist körde Röder (den ena lastbilen) tillsammans med henne var sonen Arvid Bergkvist. Jag körde Julle som vanligt. Vi lastade av julklappsbanankartonger till 7 olika socialkontor som har sina julfester vid andra tillfällen. Det är en fröjd att se socialarbetarna lasta in i sina bilar för vidare transport.

Vi delade ut julklappar på barnhem, ålderdomshem, våra hjälpcentras, familjer ute i byarna, sjukhus, kvinnofängelset i Panevezys, internatdagis och andra dagis och skolan ute i byn Paceriaukste.

Vi firade och gudstjänst i Panevezys med medlemsupptagning, i Birzai med minnen från församlingens 20-åriga verksamhet och ute i Paceriaukste.

Jag tror att Maria och Arvid var lite trötta då vi återvände till Klaipeda och det blåsiga vattnet hem.
Den andra resan gick av stapeln den 18 december och då var det Acke och Irma Möller samt Martina G som rattade Röder och jag Julle.

Det var knökafullt med tunga matbanankartoner och julklappar.
Vi kom till Klaipeda och där mötte vi Jurate som har ett hjälpcenter och hon fick sina julklappar till verksamheten vidare till Taurage där vi besökte barnhemmet som Wesleyförsamlingen på Limhamn gör julklappar till och den lilla metodistförsamlingen och dess sociala verksamhet fick sina julklappar. Vi körde vidare till Kaunas och sov över där. På onsdagsmogonen kom vänner från Prienai, Kybartai, Pilviskai, Danute till hennes center, Rosita till hennes arbete med barn i riskzonen. Vi mötte Alma och Jonas, Jelena och Andrus som var med oss på pojkfängelset, mansfängelsets motivation och kvinnor som har motivation att förändra livehållningen.

Efter dessa besök kvickt till Anyksciai för avlastning till Caritas, Ortodoxa kyrkans och kvinnoföreningens verksamhet för barn och unga och kvinnor i riskzonen. Därefter till Jotainiai (mentalsjukhus ) och Panevezys där vi lämnade julklappar till Kedainiai där Sonata har en verksamhet för våldsutsatta kvinnor och barn. Sen kväll kom vi till Paceriaukste och kunde samla ihop tankarna och sova några timmar.
På torsdagen var vi ute till familjer med matlådorna och julklappar, hade fest för kvinnogrupperna som vi har på Pagalbos centras i Birzai.
På fredagsmorgonen började vi hemresan mot Klaipeda. Vi gjorde ett uppehåll på Linkuva (mentalsjukhus) där vi lämnade julklappar till de intagna och kaffepaket till personalen. Vi stannade till på spädbarnshemmet i Siaiuliai och gav julklappar till barnen och Irma hade med sig extra stickade små babytröjor som provades på de små liven och de blev så vackra i de färgglada tröjorna.
Så kom vi till Klaipeda där vi mötte Frälsningsarméns Susanne och gav henne det som hon behöver till deras sociala verksamhet.Och vi hann med färjan till vårt nuvarande hemland.

Vi hade delat ut 8.860 julklappar. 54 matkartonger.

Julbudskapet delades och sångerna om ljus och Stilla natt sjöngs.
Kramar och klappar avnjöts.

Tack till alla som på olika sätt har gjort detta möjligt.

Litauengruppen Maria & Walla

Flera läger i sommar 2017

Så har vi slutat dag 2 på daglägren. Vi har haft strålande sol alla dagar. Det är vi mycket tacksamma för

Skickar en hälsning till er från köket i Paceriaukste.

Igår lördag hade vi Forum Sverige i Panevezys. Vi samtalade om verkligheten i våra organisationer och pratade framtid och möten.
Vi gjorde studiebesök på äldreboende och sjukhus för äldre. På kvällen avnjöt vi en god middag och hade goda samtal kring bordet.
Idag söndag hade vi gudstjänst i Panevezys och Bengt, Ann-Kristin och Urban hälsade till alla i gudstjänsten. Daiva spelade fiol till psalmerna och Regina sjöng med barnen och oss. Justina översatte. Och vi delade Ordet och Nattvarden.
Efter kyrkkaffet åkte vi till barnhemmet och träffade barn och vuxna.
Svenskarna åkte till Klaipeda och jag till Birzai för nästa Gudstjänst.
Rasa spelade Regina översatte och vi delade Ordet och Nattvarden.
Må gott!
Walla

 
 
 

God kväll alla Facebook vänner här kommer en hälsning från Lena, Henrik och mig. Vi har packat påsar till familjelägret i Sventoji.
Må gott

I början av april månad 2016 hade jag förmånen att få diplom Litauenvara med på Pagalbos Centras 15 – års jubileum som ägde rum i dagarna 2. Det är tre center i nordöstra delen av landet med centrum i Birzai. Under mycket tal och sång fick vi ta del av glimtar från allt arbete som utförts. Kristen och Kvinna har under åren stöttat arbetet på olika sätt och fick ett fint diplom som tack. Detta skickar vi nu vidare genom hemsidan ut till alla er som hjälpt till på olika sätt.

 

Maria Dahlborg Bergkvist

 

 

När julen närmar sig kommer många många julklappar kommer att delas ut till stor glädje!!

Glad damWalla i aktion ntomten +barn Litauen n

kerstin60trojor
Kerstin har stickat fler än 60 tröjor och dessutom många par sockor. De ska delas ut som julklappar i Litauen.

Kerstin bor i Karlskrona.