Barnen i våra liv

29 sep

Barnen i våra liv

Vi tänder varje söndag barnens ljus i min kyrka för alla våra barn men också för barn i världen. Barnen är viktiga och vi tänker på dem. Som nybliven mormor har jag fått barn att njuta av. Den nya rollen som mormor har också lett till många samtal med min dotter som gett mig nytt perspektiv. Min dotter har gett erkännande men också överraskande kritik. Jag har fått veta att när hon var liten hade det inte alltid känts så bra när jag sagt till henne: ”O vad du är duktig”. Hon hade upplevt att orden hade känts som ett krav och något hon ständigt måste leva upp till. Jag blev överraskad av hennes ord eftersom mitt syfte hade ju varit att uppmuntra henne och bidra till en god självkänsla.

Det är sant att vi föräldrar har lärt oss att förmedla kärlek till våra barn genom att ge väldigt mycket beröm. Sakligt beröm och kritik vid rätt tillfälle är helt okej, men det är tydligen inte så bra om det sker oreflekterat. Familjeterapeuten Jesper Juul ger ett exempel på en liten flicka som åker rutschkana i lekparken och ropar glatt: ”Mamma titta!” Och mamman svarar i all välmening: ”Vad duktig du är!” Flickan är helt uppe i sin upplevelse att åka ner och har inte tänkt en sekund på om hon är duktig eller inte. Det enda hon vill är att mamman ”ser” henne men inte bedömer henne. Om vi pratade på samma sätt till vuxna skulle vi känna hur fel det blev. Situationen kan också vara omvänd. En annan mamma kanske ropar ängsligt: ”Se upp så att du inte ramlar!” I stället för att bekräfta flickan i hennes spännande upplevelse tvivlar mamman på att hon klarar av situationen. En överdriven oro hos en förälder kan påverka en sund självkänsla negativt hos barnet.

För att stärka ett barns självkänsla måste det finnas vuxna som ”ser” barnet och erkänner det som det är. Alla barn behöver bli sedda som de är och inte endast för vad de gör. Barnen är inte bara viktiga för vår framtid, de är också viktiga för vår nutid. Det finns många barn som behöver den erfarenheten. En stor del av Kristen och Kvinnas verksamhet riktar sig till att stötta mammor och barn. Allt detta är möjligt genom de gåvor vi tacksamt tar emot från enskilda givare.

Raija Sjöström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.