Missionär Gunilla Eliasson berättade från Sverige och Equador

19 jun

Nästan fyrtiotusen anmälningar om misshandel mot kvinnor per år bara i Sverige.

Vad gör det per dag?

Missionären och familjeteraputen Gunilla Eliasson ställer frågan i sitt anförande om övergrepp i hem och församling, som hon höll under EQkvinnas årsmöte 2019.

-Men vad är då ett övergrepp? Jo, ett maktmissbruk mot en annan människa, förklarar Gunilla. Lika vanligt i som utanför kyrkan. Men kanske blir skammen och skulden ännu större där? I den miljö där vi alla borde vara fredade och respekterade?

Det gäller att arbeta bort stigmat kring övergrepp, så att den utsatta vågar berätta, understryker Gunilla. Särskilt viktigt är detta förstås när det gäller barn, för den som växer upp med övergrepp riskerar att bete sig likadant själv.

Och vad ska vi då säga om de 28 000 fall av misshandel av kvinnor i hemmet, som sker bara i Sverige under ett år? Det kan låta mycket, men mörkertalet tros vara jättestort.

I Ecuador, där Gunilla arbetar som missionär och familjeterapeut via Equmeniakyrkan är situationen än värre. Cirka 12 kvinnor om dagen mördas och våld i hemmen är mycket vanligt.

-Enligt en enkät är sju av tio kvinnor i Ecuador utsatta för våld i hemmet, berättar Gunilla.

-Då räknas alla former av våld in. Att dra någon i håret, tjuvnyp eller psykisk terror i olika former.

Det här betyder inte på något sätt att detta är tillåtet i Ecuador. Våld mot barn är exempelvis förbjudet i skolorna, och de är också skyldiga att anmäla om de misstänker att ett barn far illa.

-Men samtidigt är de sociala myndigheterna obefintliga, och rättsväsendet agerar sällan i sådana här fall.

Precis som i Sverige förekommer också problem i kyrkorna, det kan exempelvis handla om andligt våld och förtryck.

-Bibeln kan läsas i patriarkalisk ordning och då låter man allt förtryck i hemmen bara fortsätta i Guds namn.

– Kyrkornas fokus är helt enkelt inte på sociala frågor, utan på de andliga. Ofta uppmanar kyrkan exempelvis kvinnorna att glömma, förlåta och be.

Det här är åsikter och ställningstaganden som Equmeniakyrkans samarbetspartner, Pactokyrkan, eller Förbundskyrkan, inte delar.

-Och ibland blir det skillnad. En del kvinnor som blir kristna inser sitt värde och då går det ibland att lämna de gamla hjulspåren, men det är inte lätt för Ecuador är ett mycket patriarkaliskt samhälle.

Där finns också stora alkoholproblem och en utbredd fattigdom. Något som knappast gör livet lättare

-Allt hör ihop, och därför behöver vi arbeta på alla fronter, slutade Gunilla Eliasson sitt informationsrika och inspirerande föredrag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.