Nordisk Kvinnokonferens på Sjövik

10 okt

GetAttachmentJÄMSTÄLLD INFÖR GUD – EN UTMANING ATT VÄRNA OM SIN SYSTER.

Av Aina Rasmussen

Med rubriken Jämställd inför Gud – en utmaning att värna om sin syster, som tema inbjöd Kristen och Kvinna till konferens, den 6-9 augusti, på Sjöviks folkhögskola i södra Dalarna. Ett 75-tal kvinnor från de Nordiska länderna hörsammade inbjudan. Denna konferens byggde vidare på en tradition att mötas tillsammans, från Nordiska kristna kvinFullSizeRendernoförbund.

Föreläsningar. Konferensens öppningsanförande hölls på konferenstemat av SKRs (Sveriges Kristna Råd) generalsekreterare Karin Wiborn.

Konferensen huvudtalare kom från Democratic Republic of Congo, Olga Tshiwewe Kangaj. 26-åriga Olga arbetar på Kyrkornas Världsråd med frågor om kvinnors rätt till en värld utan våld och våldtäkter. Kampanjen Thursdays in black, fick genom henne ett tydligt ansikte. Hennes engagemang var inte att ta miste på och det stimulerade konferensdeltagarna till att visa solidaritet med kända och okända systrar över kulturella, religiösa och geografiska gränser.

Kring feminismen och kyrkan höll Lina Mattebo ett väl genomtänkt anförande. Hon har även skrivit en bok med samma namn.

Ett antal anföranden handlade om hjälp till behövande kvinnor i världen. Norska Synnöve Gasvaer Angen, styrelseledamot i EBWU (European Baptist Women Union) gav en inblick hur den organisationen bl.a. arbetar med flyktingfrågor och hjälpbehov i Syrien. Styrelseledamoten Walla Carlsson delgav berättelser om engagemang för bl.a. fängslade kvinnor med barn i Litauens fängelser. Eva-Maria Munch tog i ord och bild konferensen till elevhem och fadderbarn i Thailand samt till thailändska kvinnors arbete för en bättre tillvaro.

Föreläsningar kan vara riktigt olika varandra. Det gav Görel Byström Janarv bevis på. Hon packade upp sin multireligiösa resväska innehållande föremål från en rad olika religioner och bad deltagarna plocka ut vad som hörde till en och samma religion. Det visade att det inte vara helt självklart. Här fanns plats för reflektion, lärande och skratt.

Rörliga upplevelser. Sitta på bänk kan det bli mycket av på konferens. Den här konferensen ville verkligen använda sig av Sjöviks många möjligheter som det fina läget, många lokaler och natur runt omkring. I valen av workshops valde många att gå på pilgrimsvandring, ”bygga musik” prova på yoga m.m.

Maria Marnell fick med sig hela konferensen i ”Befriande rörelser och andning”. Så roligt och så välgörande!

Sång, musik och andakter. Sång och musik, gudstjänster, andakter och stillhet, personlig förbön, samtal med nya och gamla vänner fyller på ens tro och stärker till nya insatser. För andakter, predikan, samtal m.m. svarade bl.a. styrelsemedlemmar och pastorer.

Anna Knabäck var huvudansvarig för sång och musik och ledde konferensen i sång vid många tillfällen. Hon överraskade konferensdeltagarna med att presentera och lära ut en nyskriven sång ”Lika inför Gud” som hon gjort både text och musik till.

Konferensplats och avslutning Sjövik som konferensplats är utmärkt. Här finns lokaler som behövs, kapell, matservering, logi och natur med badplats. Ja, allt en konferens kan behöva. Många deltagare gav uttryck för glädjen över att de haft möjlighet delta. Danmark passade på att inbjuda till en ny konferens om 4 år.

I konferensens avslutning tänkte alla kring vad man i sitt eget liv skulle kunna göra för att åstadkomma skillnad. Efter att bön förrättats följde de papper man skrivit på med hem i väskorna. Stort tack till alla – deltagare och medverkande! Jämställda inför Gud värnar vi om våra systrar.

Lika inför Gud av Anna KnabäckEva-Maria och Olga

”Alla lika värdefulla” har vi hört sen vi var små,
Men handlar vi därefter, eller är det bara ord?
Alla är vi delar av en och samma kropp
När vi värnar om varandra finns för helheten ett hopp.

Refr.

Som systrar får vi mötas, inför Gud vi lika är.
Med Guds Ande vill vi verka, det är kärleken som bär.
I bön och i gemenskap utan rang och epitet,
Dela livet för ett ögonblick och nåden i en evighet.
Låt maskerna få falla när vi träder inför Den
till vars avbild vi har skapats, vi ser Gud i var och en.
Låt oss lyfta upp varandra så vi vågar dela med
av vår styrka och vår brustenhet, av kamper och av fred.

Refr. Som systrar…

I en värld som ofta präglas av förtryck och utav makt
får vi påminna oss ordet som en gång blev sagt:
(att) I Guds rike är principen att den minste den är störst,
och ordningen som gäller är att sist den skall bli först.

Refr. Som systrar…

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.