Västkustgården reportage

25 sep

 

Västkustgården

Havsbad och krabbor. Lek och allvar för stora och små. Årets upplaga av Kristen och kvinnas mamma-barnläger på Västkustgården lämnade inget annat än fler dagar att önska.

– Det är jättekul här. Att man får leka så mycket och får så många nya kompisar.

Tio-åriga Olivia lämnar sitt omdöme balanserande på verandaräcket, medan hon mumsar hembakt blåbärskaka.

De äldre och yngre barnen badar och jagar krabbor nere vid Lerkilsviken, där vattentemperaturen inte alltid är den högsta. Men i år var vädret övervägande bra, och soltimmarna räckte för både havsbad och krabbfångst. Till sin hjälp hade barnen volontärer i alla åldrar, så att deras mammor fick lite dyrbar egentid.

Den tiden tillbringade mammorna ofta I Västkustgårdens nybyggda kyrka, med föredrag och samtal om vardagens små och stora frågor.

– Det är så skönt att vara här, att få dela föräldraransvaret ett lite tag, förklarar Marina Calmbro, hälsoterapeut och lägerdeltagare. .

– Så fantastiskt att alla dessa kvinnor, hon gestikulerar obestämt i riktning mot volontärerna, ger av sin tid till oss. Att vi bara får ta emot. Att vi slipper laga mat och diska. Det föder något, det ger inspiration, och ja, oväntade vänskaper.

Rösten stockar sig när hon talar om dessa fem skimrande dagar..

Ungefär detsamma säger Maria Bjarnehall som är på Västkustgården för tredje året nu med barnen Algot och Amanda, 12 och 14 år gamla,

Kristen och kvinnas mamma-barnläger, drivs av sammanlagt av 18 volontärer, inräknat dem som jobbar i köket, 13 mammor och 25-26 barn. En del är återkommande deltagare, andra helt nya. De har sökt sig hit på lite olika vägar, ofta genom mun-till-munmetoden. Mamma-barnlägren är inte, eller har inte varit, så allmänt kända, även om de har en lång historia.

Och grundtanken har alltid varit densamma, att för en symbolisk slant ge ensamma mammor och barn med en tuff vardag, en veckas semester med möjlighet till nya vänner, gemenskap och samvaro.

Maria Bjarnehall kommer från Huskvarna, där det finns läger på närmare håll, men Maria ville så långt hemifrån som möjligt, som en riktig semesterresa till havet.

– Jag har alltid älskat havet, säger hon och berättar om barndomssomrarna på Öland då hon badade från morgon till kväll.

– Det gör jag nästan här också. Igår tror jag det blev tre gånger.

Men denna eftermiddag är det mycket som ska hinnas med. Programmet är digert, även om atmosfären är avspänd.

För det är också meningen att mammorna ska ha möjlighet att prata lite mer på djupet, både med varandra och enskilt, och därför finns alltid lägerledare som har utbildning i själavård eller motsvarande med. Lägren är kristna, men ingen behöver delta i vare sig morgon- eller kvällsandakter, atmosfären känns tillåtande och somrigt avslappnad och den ende man som syns i omgivningarna just denna dag är fotografen.

– Många av kvinnorna här har jobbiga upplevelser med sig i bagaget, därför har vi inte män här, förklarar Marie Löfgren och skyndar iväg för att förbereda den stora födelsedagsfesten som snart drar igång.

– Grattis på födelsedagen till alla som fyllt, eller fyller, år under året utbrister Västkustgårdens pastor och tillika lägerchef, Anne Grudeborn, och bjuder alla att smaka på glassen.

Sådär är det på Västkustgården, alla ska med, för att citera en halvkänd politisk slogan.

Och de flesta av den yngre årgången ska med sedan också. När det blir dags för glidning på såpad bana. Ett nöje för många, men kanske inte riktigt för alla. Inte som havet, dit nu ivriga mammor springer. Ett kvällsdopp mellan glass och grillning är aldrig fel.

– Tänk att det är slut redan på fredag, säger Maria Bjarnekall. Det blir så svårt att skiljas. Fast jag fått vänner för livet.

FAKTA: Mamma-Barnläger arrangeras för ensamstående mammor med barn (företrädesvis upp till 12 år) som behöver få en veckas avkoppling, med viktiga samtalstillfällen.

I år hålls tre läger under tre olika sommarveckor; på Västkustgården utanför Göteborg, på Framnäs utanför Gränna och på Brogården i Njutånger.

Lägren arrangeras av kvinnonätverket Kristen och Kvinna som står Equmeniakyrkan nära. Lägren, som pågått i närmare 20 års tid, arrangerades förr av Svenska Baptisternas kvinnoförbund, SBKF.

Lägren vänder sig främst till kvinnor som saknar ekonomiska eller praktiska möjligheter att komma hemifrån under sommaren. Lägeravgift: 500 kr/familj

En lägerdag består av morgonsamling för alla åldrar. Ett förmiddagspass med mamma-samtal och aktiviteter för barn under ledning av fritidsledare. Efter lunch har mammor och barn fritid tillsammans med bad och lek.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.