Nyheter från Thailand

24 sep

Morgondimma

Led den unge in på den väg han bör gå, så följer han den även som gammal.” Ordspråksboken 22:6

I Thailand har det nya läsåret börjat i skolorna, redan i maj. Därför har flera elever lämnat karenernas elevhem för att gå vidare i livet. Samtidigt har nya barn fått möjlighet att flytta in.

Bland de som gått ut gymnasiet har nu några fått jobb, men de flesta går vidare till universitet för att läsa t ex Livsmedelslära, Datorstödd design, Engelska, Thai eller på lärarhögskola.

Vi vill särskilt berätta om Chalita.  Föräldrarna är risbönder i en by långt uppe i bergen nära gränsen till Burma. Nu har hon börjat studera till sjuksköterska, ett jämförelsevis avancerat yrke i Thailand.
För tre år sedan skrev hon: ”Jag  skulle verkligen vilja bli läkare, och jag vet att det är jättesvårt, men jag ska göra allt jag kan för att lyckas!” Hon kom också in på läkarutbildningen och det vill vi kalla en bragd av henne, men hon har inte de pengar som krävs för studier och uppehälle, så det får bli sjuksköterske-utbildningen tills vidare.
Hon är ytterligare ett exempel på hur svårt det är för karenbarn med ambitioner att nå högre studier, och våra resurser att ge stipendier efter studenten har minskat kraftigt i takt med att vi har färre faddrar än tidigare. Vi har inte heller höjt fadderavgiften på länge.

Det stora bekymret just nu är den extremt dålig kursen på den svenska kronan som gör att våra utbetalningar till Thailand inte är vad vi önskat. Det ställer naturligtvis till det för våra partners i Thailand.  Våra pengar riskerar därför att räcka till färre barn.                       
Om du känner att du kan ge en extra gåva till studenterna, så är det mycket välkommet.

Bland de nya som kommit till elevhemmet och gymnasiet i Mae Sariang finns Strilada, 16 år, från byn KongHin. Hon vill bli polis. Där har också Rujira, 13år, börjat i 7an. Hon vill bli ingenjör

Vittnesbörd av en flicka som numera är lärare:
”Min pappa behandlade mamma illa och brydde sig inte om oss i familjen. Därför blev det skilsmässa. Jag har läst i Bibeln, Ordspråksboken 22:6, att om man lär ett barn hur man ska leva rätt, så kommer han att minnas det för resten av livet. Därför tänker jag att om barn får lära sig om jämställdhet så kommer de att förstå och behandla kvinnor med respekt. Därför ville jag utbilda mig till förskollärare.”

Tiderna förändras och flickorna tar för sig. Det tycker vi i EQ kvinna verkligen är uppmuntrande och ett tecken på att pengarna från alla faddrar kommer till stor nytta!

Använder du facebook, så leta gärna upp ”EQ kvinnas fadderprogram i norra Thailand”. Där lägger vi ibland upp lite bilder och nyheter som vi tror kan intressera er som vill följa karenbarnen.

Flickor från Sible

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.