Polis beslagtog pingstkyrka i Belarus

28 feb

En pingstkyrka i Belarus huvudstad Minsk har attackerats och beslagtagits av polis.

Det var den 17 februari som ett 20-tal poliser mitt under en pågående gudstjänst bröt sig in i New Life Church och beordrade församlingsmedlemmarna att lämna lokalen under hot om böter och arrestering.

Församlingsmedlemmarna lcykades få med sig några inventarier innan de hals över huvud tvingades lämna byggaden, 

Just den här församlingen hade, enligt uppgifter till människorättsorganisationen Forum 18 kritiserat regimens hårda behandling av demonstranter. De har också, som så många andra församlingar förlorat sin rätt till lokalen, enligt ett över tio år gammalt domstolsbeslut.

Men religionsfriheten har minskat överlag i Belarus sedan Aleksander Lukasjenkos seger i presidentvalet förra sommaren. En seger som ifrågsatts av tusentals demonstranter på gator och torg.

Regimen har svarat med massarresteringar och militär närvaro och en ökande förföljelse mot särskilt landets evangeliskt kristna.

New Life Church saknar nu kyrkolokal och får sända sina gudstjänster på nätet under den närmaste tiden. De vädjar om förbön,

Annika Ahlefelt

Fakta: Religionsfrihet i Belarus

  • Den ortodoxa kyrkan är störst i Belarus med omkring hälften av landets invånare.
  • Protestanter utgör en liten del med bara någon enstaka procent av befolkningen, men den har vuxit under de senaste åren.
  • Forum 18 varnade i november 2020 för att religionsfriheten har minskat för religiösa minoriteter under protesterna mot regimen.

Källa; Dagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.